Címlap

Bejelentkezés


Ezért nem csökken a hústermékek áfája

Rovat(ok):

A Nemzetgazdasági Minisztériumhoz (NGM) még nem érkezett konkrét javaslat az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentésével kapcsolatban – közölte a tárca.

A távirati iroda azt követően kereste meg az áfacsökkentés ügyében a gazdasági tárcát, hogy a Baromfi Termék Tanács és a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács felvetette az alapvető élelmiszerekre – köztük a húsokra – számított áfa csökkentésének szükségességét.

Az NGM emlékeztet: az áfa uniós szinten harmonizált adó, az áfairányelv szerint a hasonló, egymással helyettesíthető termékekre és szolgáltatásokra ugyanakkora adóterhet kell kivetni. Magyarországon kedvezményes, 18 százalékos áfakulccsal adóznak a tejtermékek, a gabona, a liszt, a keményítő vagy tej felhasználásával készült termékek.

Az említett kör kibővítése csak úgy történhetne, hogy a kedvezményes kulcsot minden egymással helyettesíthető húsra, húskészítményre is kiterjesztenék. „A kedvezményes áfakulcs ilyen körű bővítése viszont jelentős költségvetési áfabevétel-kieséssel járhat, ezért jelenleg nem tervezünk ilyen módosítást kezdeményezni” – közölte az NGM.



VILÁGGAZDASÁG